Osteopathie

Vrijheid om te bewegen

Een goed leven is een leven waarin je kunt bewegen in alle velden waarin je dat graag wilt. Soms gaat dit niet zoals je wenst en loop je tegen (fysieke) klachten aan. Osteopathie kan hier misschien bij helpen; het grijpt direct aan op fysieke structuren, je wordt (aan)geraakt. Kijk en ervaar wat osteopathie voor jou kan betekenen. We bieden een dimensie die je niet snel elders vindt!

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele diagnostische therapeutische benadering, die tot doel heeft het zelfherstellend vermogen van de mens aan te spreken. Osteopathie gaat er vanuit dat de mens bestaat uit een complexe eenheid van systemen, die van nature in evenwicht zijn. Uitgangspunt is dat een mens, mits gezond, zelf in staat is om verstoringen in het systeem te verhelpen. Door allerhande factoren kan het voorkomen dat het systeem niet meer in staat is om zelf de weg terug te vinden naar herstel van het evenwicht. Een osteopaat kan helpen dit evenwicht te herstellen, ingang is de mobiliteit van weefsel. Osteopathie is ontstaan door het werk dat is verricht door de Amerikaan A.T. Still (1828-1917). 22 juni 1874 wordt vaak als datum van de ontdekking van osteopathie genoteerd. Sinds 1892 worden er in Amerika osteopaten opgeleid. Vanaf 1920 kan er ook in Europa osteopathie gestudeerd worden. Momenteel werken er ongeveer 800 osteopaten in Nederland en is er een fulltime hbo opleiding gestart. Iedere osteopaat werkt net een beetje anders, dus ga op zoek naar wat bij jou past.

Handen als instrument

Een osteopaat gebruikt zijn handen als instrument, zowel om vast te stellen wat er aan de hand is als om te behandelen. Behandelingen zijn overwegend zacht van aard. De osteopaat richt zich op de “uitdruk” van mobiliteit van alle weefsels. Je doet het iedere dag zelf ook, bij het geven van een hand of een schouder klop, niemand voelt hetzelfde. Op basis van deze verschillen in hoe iemand voelt analyseer ik aan de hand van een osteopatische theoretisch kader jou. Het unieke karakter van een osteopathische behandeling is het aanspreken van de gezondheid bij de mens. De functie van het Menselijke maakt dat er fysieke structuren ontstaan. Herstel van deze functie, met andere woorden, leven, maakt dat er een andere, herstelde/verbeterde fysieke structuur kan ontstaan. Een groot verschil met bijvoorbeeld chiropractie is dat ik mee-beweging in jouw voorkeur vandaaruit komt de techniek of de stilte die dit soort processen begeleid. Dit hoop ik je per direct in de behandeling te laten voelen, voor mij is het bijna altijd heel duidelijk. Het effect van een osteopathische behandeling beoogt je te helpen in het (her)vinden van jouw Menselijke waardoor een effect soms wat langer op zich laat wachten. Dit geduld wordt zeker beloond in een fitter en vitaler mens waardoor klachten kunnen verdwijnen en wegblijven.

Hoe onderscheid ik me van mijn collegae

Mijn klanten geven vaak aan dat ik anders werk dan collegae. Net of ik een andere kijk heb op het vak. Een andere vooropleiding en andere bijscholingen heb ik zeker. Wat mijzelf anders maakt weet ik eigenlijk zelf niet zo goed. Van collegae hoor ik terug dat ik vertrouwen geeft en dat ik veiligheid waarborg. Ik werk vanuit vertrouwen in mijn waarnemingen onder andere vanuit mijn handen en doet dit met liefde voor mijn klant. Ik poog je te zien als mens in jouw context. Dit komt voort uit een brede interesse naar hoe iemand functioneert en of dit in lijn is met hoe ik dat heb geleerd en ervaar.

Ik ben als mens natuurlijk ook anders. In dit vak maakt dat uit. Ik heb mij binnen het vak aan de zachte kant  bijgeschoold en heb ervaren dat ik voor veel mensen veel kan bijdragen. Ik ervaar steeds vaker een ” doing non-doing”. Zo hoop ik ik dat ik je help bij het vinden van een ander patroon, een beter passend  patroon voor nu. Dit alles met de wens je te kunnen helpen bij vinden van waarom je nu zo functioneert als je doet en je uit te nodigen om anders te doen.

Scroll naar boven