Vrijheid om te bewegen

Een goed leven is een leven waarin je kunt bewegen in alle velden waarin je dat graag wilt. Soms gaat dit niet zoals je wenst en loop je tegen (fysieke) klachten aan. Osteopathie kan hier misschien bij helpen; het grijpt direct aan op fysieke structuren, je wordt (aan)geraakt. Kijk en ervaar wat osteopathie voor jou kan betekenen. We bieden een dimensie die je niet snel elders vindt!

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele diagnostische therapeutische benadering, die tot doel heeft het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Osteopathie gaat er vanuit dat de mens bestaat uit een complexe eenheid van systemen, die van nature in evenwicht zijn. Uitgangspunt is dat een mens, mits gezond, zelf in staat is om verstoringen in het systeem te verhelpen. Door allerhande factoren kan het voorkomen dat het systeem niet meer in staat is om zelf de weg terug te vinden naar herstel van het evenwicht. Een osteopaat kan helpen dit evenwicht te herstellen, ingang is de mobiliteit van weefsel. Osteopathie is ontstaan door het werk dat is verricht door de Amerikaan A.T. Still (1828-1917). 22 juni 1874 wordt vaak als datum van de ontdekking van osteopathie genoteerd. Sinds 1892 worden er in Amerika osteopaten opgeleid. Vanaf 1920 kan er ook in Europa osteopathie gestudeerd worden. Momenteel werken er ongeveer 700 osteopaten in Nederland. Iedere osteopaat werkt net een beetje anders, dus ga op zoek naar wat bij jou past.

Handen als instrument

Een osteopaat gebruikt zijn handen als instrument, zowel om vast te stellen wat er aan de hand is als om te behandelen. Behandelingen zijn overwegend zacht van aard. De osteopaat richt zich op de “uitdruk” van mobiliteit van alle weefsels. Het unieke karakter van een osteopathische behandeling is het aanspreken van de gezondheid bij de mens. De functie van het Menselijke maakt dat er fysieke structuren ontstaan. Herstel van deze functie, met andere woorden, leven, maakt dat er een andere, herstelde/verbeterde fysieke structuur kan ontstaan. Het effect van een osteopathische behandeling beoogt je te helpen in het (her)vinden van jouw Menselijke waardoor een effect soms wat langer op zich laat wachten. Dit geduld wordt zeker beloond in een fitter en vitaler mens waardoor klachten kunnen verdwijnen en wegblijven.

Bij een gezond mens vertoont ieder onderdeel van het lichaam een bepaalde mate van uitdruk binnen de bewegelijkheid. Bij een verstoring van de gezondheid neemt de beweeglijkheid van het lichaam af. Een osteopaat leest deze verstoringen en probeert deze in zijn osteopathische kader te plaatsen (=onderzoek). Vervolgens glijdt dit door in een therapeutisch proces (=behandeling), met als waarneembare eind-parameters in de behandeling een verschuiving in mobiliteit.  Dit proces gaat door je eigen levenskracht door na de behandeling, hopelijk tot ongeveer het moment van het vervolg-consult. Soms houdt dit in dat je op een heel andere plaats wordt behandeld, dan op de plek waar klachten worden ervaren. Deze procedure wordt in ieder consult doorlopen.

Scroll naar top